Vuoteen 2016 Palvelut-toimialalla lähdettiin uudistetun organisaation myötä. Tiivistimme koulutusalojemme määrää ja koulutusvalikkoamme hieman supistettiin. Keskitymme jatkossa entistä voimakkaammin aloille, joille on olemassa luontaista tarvetta ja kysyntää työelämän taholta. Kokonaisuudessaan koulutusvolyymimme pysyivät hyvällä tasolla ja opiskelijoita oli eri aloillamme runsaasti. Monin paikoin hakijoita oli huomattavasti enemmän kuin koulutuksiin voitiin valita osallistujia.
Liiketalouden koulutusalalla suosittuja koulutuksia olivat, ajan trendiä kuvaavasti, erilaiset viestintään painottuvat koulutukset ja tutkinnot, kuten markkinointiviestinnän ja media-alan ammattitutkinnot. Hyvinvointialalla lähihoitajakoulutukset olivat edelleen hyvin kysyttyjä, ja niitä toteutettiin myös eri kohderyhmille räätälöityinä, mm. maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille oli oma ryhmänsä ja muutosturvakoulutuksen kautta teollisuudesta hoivatyöhön siirtyville omansa.
Yrittäjyysalalla yhtenä kehittämiskohteena uudistimme tuotekehittäjän erikoisammattitutkintoon valmistavan koulutuksen, ja se toimii nyt entistä parempana alustana niin tuote- kuin palvelukehitykseen uusia ideoita ja virtaa hakeville. Palvelualoilla, niin kotityö- ja puhdistuspalveluissa, matkailu- ja ravitsemisalalla kuin turvallisuusalallakin, yhteisenä nimittäjänä oli entistä tiiviimpi yhteistyö alan yritysten ja toimijoiden kanssa. Opiskelijoiden polkua ja pääsyä työelämään pyritään auttamaan monin tavoin.
Tiivistimme kaikilla aloillamme yhteistyötä yritys- ja muun työelämän kanssa. Kutsuimme vuoden mittaan eri alojen työnantajia yhteisiin foorumeihin ja neuvottelukuntiin keskustelemaan alan tarpeista osaamisen kehittämisen suhteen. Saimme paljon uusia ideoita ja vinkkejä siihen, minkälaisia koulutuksia kentällä tarvitaan ja myös ajatuksia siitä, miten niitä yhteistyössä voitaisiin toteuttaa. Tältä pohjalta olemme lähteneet kehittämään uusia koulutuksia, jotka täsmällisesti vastaavat yritysten tarpeisiin.
Monille opiskelijoillemme koulutus on väline työllistymiseen. Olemme kehittäneet erilaisia tapoja auttaa opiskelijaa työn etsinnässä. Yhtenä esimerkkinä tästä ovat Loistoduuni-tapahtumat, joissa eri alojen työtä tarjoavat yritykset ja työtä hakevat opiskelijamme kohtaavat TAKKin fasilitoimissa tilaisuuksissa. Nämä tapaamiset ovat saaneet varauksettoman kiitoksen niin työnantajilta kuin opiskelijoiltakin. Tätä konseptia jatkamme ja kehitämme edelleen.
Ammatillinen koulutus tulee kokemaan isoja muutoksia, kun ns. ammatillisen koulutuksen reformi astuu varsinaisesti voimaan. Olemme pyrkineet toiminnassamme ja kehittämistyössämme suuntaamaan katseemme tuleviin muutoksiin ja näkemään ne uusina mahdollisuuksina. Pyrimme entistä laadukkaampaan ja tehokkaampaan toimintaan, jotta asiakkaamme saavat parhaat palvelut osaamisen kehittämiseen liittyen ja voivat jatkossakin kokea TAKKin arvojemme mukaisesti luotettavana kumppanina.
Jari Raivo
Toimialajohtaja
kuva: Ville Salminen