Suomen talouselämän orastava nousu vuonna 2016 lisäsi kysyntää tekniikan ammattilaista. Tämä näkyi esimerkiksi loppuvuonna alkaneissa Tampereen Teollisuusoppilaitoksen rekrytointikoulutuksissa suuriin alan vientiteollisuuden yrityksiin. Opiskelijoita koulutuksiin oli helppo saada, koska hakijoita oli paikkoihin nähden moninkertainen määrä. Metallialalla erityistä kiinnostusta oli hitsauksessa, jossa toteutettiin IWS-koulutuksen lisäksi runsaasti hitsaajan pätevöitymisjaksoja.
Rakentamisen voimakas kasvu Pirkanmaalla näkyi rakennusalan koulutuksen suurena vaikuttavuutena. Työvoimakoulutuksen tärkein tehtävä, työllistyminen, onnistui monen opiskelijan kohdalla. Alan lainsäädännön kautta lisääntynyt henkilöstökoulutus oli laajempaa kuin vuosiin. Asbestikartoittajan ja -purkajan henkilösertifikaattikoulutukset olivat täynnä koko vuoden.
Tekniikan koulutusalojen pitkäjänteinen oppimisympäristöjen kehitystyö toi paljon uusia henkilöstökoulutuksia. Suurimpana volyymiltaan oli sähköverkkoala, jossa asentajien ja maastosuunnittelijoiden koulutukset olivat kysyttyjä. Autoalalla jatkui monivuotinen yhteistyö maahantuojien ja varaosaketjujen kanssa. Tämä osoittaa eri alojen luottamuksen TAKKin henkilöstön korkeatasoiseen osaamiseen. Kylmäalan koulutus tuotiin lyhyen tauon jälkeen Nirvan kiinteistöön, jonne rakennettu oppimisympäristö moderneine laitteineen vastaa tasaiseen alan kysyntään.
Toimialan merkittävin hanke on kesällä alkanut kolmen vuoden mittainen ESR-hanke KIITO, jossa kehitetään erityisryhmien, kuten maahanmuuttajien, työllistymismalli. Nimensä mukaan mallin toivotaan nopeuttavan maahanmuuttajan pääsyä työhön tai opiskelemaan. Muita vuoden aikana toteutuneita hankkeita olivat eri tutkintotoimikunnille tehdyt tutkintojen perusteet ja ympäristöalan YHTÄ-hankkeessa toteutetut yhtenevät materiaalit ja käytännöt alan tutkintoihin.
KIITO-hankkeen lisäksi maahanmuuttajien koulutuksessa oli monia uusia avauksia. Kotoutumiskoulutus kilpailutettiin vuoden 2016 lopulla moduuleittain, jolloin TAKK sai toteutettavakseen kaiken pirkanmaalaisen ammatillisen kotoutumiskoulutuksen. Tämä tarkoittaa sitä, että TAKKin lisäksi kielikoulutusta antavien oppilaitosten opiskelijat suorittavat ammatillisen opiskelun ja työelämäjaksonsa TAKKin ohjauksessa.
Loppuvuodesta voitettu OPH:n laatupalkinto luo hyvän pohjan siirryttäessä reformin myötä uudenlaiseen rahoitus- ja toimintamalliin. Uuteen aikaan siirrytään uudistamalla omia prosessejamme Lean-filosofiaan perustuvilla menetelmillä. Järjestelmällisyyteen perustuva 5S on ollut käytössä jo keväästä asti. Siinä on saatu aikaan erinomaisia tuloksia. OPH:n rahoittaman Hukka pois -hankkeen tavoitteena on poistaa prosesseistamme hukkaa, jota ovat esimerkiksi turha tai moninkertainen työ tai jonkin asian yliprosessointi. Hankkeen aikana sujuvoitetaan valittuja prosesseja ja juurrutetaan toiminta osaksi arkipäivää myös hankkeen loputtua.
Risto Björn
Toimialajohtaja
kuva: Ville Salminen