Työssäoppimassa Arezzossa

TAKKin opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa yksi työssäoppimisjaksoistaan ulkomailla. Vuosien varrella eri alojen opiskelijoita on matkannut mm. Irlantiin, Tanskaan, Saksaan ja Iso-Britanniaan. Yksi vakiosuosikeista on ollut Italian Arezzo, jonne marras-joulukuussa löysi tiensä sisustusalaa opiskeleva Johanna Nordin.

Johanna oli perehtynyt alueeseen ja matkareitteihin ennakkoon Google Mapsin kautta. Paikat ja reitit majapaikkaan ja töihin tuntuivat heti tutuilta. Työpaikka oli ulkokalusteita ja -rakenteita valmistava Evoluzione Tende s.r.l. Johanna pääsi nopeasti asiakastöihin kiinni, kun hän osoitti osaamisensa mm. ompeluhommissa. Tyynyjen, irtopäällisten ja päivänvarjojen ompelun lisäksi hän sai sisustaa ja stailata yrityksen showroomia.

Mukavan vastapainon pitkille ja työntäyteisille päiville antoi Arezzon kiertely ja ihastelu. Arkkitehtuuri, puistot ja puutarhat sekä italialainen elämänmeno tekivät vaikutuksen.

Azerro

Mikä oli jaksolla parasta?

-Parasta oli itsensä haastaminen siihen, että lähdin työharjoitteluun, vaikka pelkäsin, kuinkahan mahdan pärjätä huonon englannin kielentaitoni takia. Parasta oli huomata se, että kielitaito kehittyi reissun aikana paljon ja loppuvaiheessa jo pystyin vitsailemaan englanniksi.

Haastavinta oli lähteä, kun kotiin jäi 2 alle 5-vuotiasta lasta jotka olivat harjoitteluajan mummolassa. Koin tämän kuitenkin olevat “ONCE IN A LIFETIME EXPERIENCE”, jos en nyt lähde niin koska tälläinen mahdollisuus tulisi.

Mikä yllätti?

-Italialaisten ystävällisyys, positiivisuus sekä halu ymmärtää, vaikka yhteistä kieltä ei meinaa löytyä. Hyvin harva italialainen puhuu englantia ja syynä tähän on lähinnä se, että elokuvat, tv-ohjelmat jne. dupataan italiaksi, jolloin he eivät kuule kieltä ja koulussa englannin kielen opetus on minimaalista. Työharjoittelupaikassani vain ohjaajani puhui ymmärrettävää englantia, mutta hän olikin Romaniasta kotoisin.

Mitä opit omasta opiskelualastasi?

-Sisustusalan yrittäjät tekevät töitä 6 päivänä viikossa ja työpäivät voivat olla pituudeltaan mitä tahansa kuuden ja 14 tunnin väliltä. Alalla arvostetaan kotimaisia laatu materiaaleja niin kankaissa, tapeteissa, huonekaluissa sekä somisteissa. On tärkeää, että kaikki on tuotettu Italiassa. Ns. “kiina-rihkamaa” ei ole tarjolla juurikaan.

Työharjoittelupaikassani oli kalusteiden myynnin osalta hiljaisempaa, sillä ns. sesonkiaika ei ollut meneillään vaan suunniteltiin ja luotiin jo kevät-kesä 2018 mallistoja ja näytteillepanoa. Ompelupuolelle kyllä tilaustöitä tuli päivittäin.

Kierrellessäni alan liikkeissä ja haastatellessani myyjiä/omistajia sain käsityksen, että kauppa käy ja kysyntää on koko ajan.

Azerro2

Opitko jotain uutta itsestäsi?

Opin itsestäni, että olen hirveä matkakumppani, koska suunnittelen kaiken valmiiksi ja otan asioista selvää ja ärsyynnyn, jos toinen osapuoli ei ole asioista kartalla (meitä oli siis kokeilussa ekaa kertaa kaksi opiskelijaa samaan aikaan samassa paikassa ja majoituttiin saman katon alle).

Opin tutkiskelemaan itseäni oppijana sekä työntekijänä. Motivaationi on hyvin korkea ja haluan oppia uutta ja tehdä kaiken hyvin, mihin ryhdyn ja siinä kohtaa edes kielimuuri ei ole esteenä vaan löydän keinot selvitä. Tiedonjano kasvoi koko reissun ajan sekä kulttuuria että sisustusalaa kohtaan. Olen varma, että palaan vielä italiaan tutkailemaan kulttuuria ja arkkitehtuuria sekä hakemaan ideoita.

Vaikka kaikki meni hienosti ja oli mukavaa, niin haluan muistuttaa muillekkin, että tämä on ollut työtä koko ajan ja runsaasti kirjallista raportointia. Eli jos joku ajattelee tätä lomana, niin sitä tämä ei ole vaan työharjoittelua upeissa puitteissa.

Suosittelen kyllä jokaiselle tätä kokemusta, joka on ajatellut harjoittelua toisessa EU-maassa. Tarttukaa tilaisuuteen, jos vain mahdollista. Lisää tietoa saa kouluttajalta sekä opinto-ohjaajilta.

Lue lisää Johannan ja muiden ulkomaanjaksolaisten kokemuksista: https://tampereenaikuiskoulutuskeskus.wordpress.com/author/sisustajajohanna/

Teksti: Marjo Nieminen
Kuvat: Johanna Nordin